zaterdag 22 december 2007

Lani heeft een hernia!!!

Lani is al een week of 2 aan het trillen , ik dacht eerst nog van de kou, maar het bleek van de pijn te zijn. Gisteren naar de dierenarts gegaan en nu blijkt ze een lichte hernia te hebben. Ze kreeg een spuit in haar been en ik kreeg druppels mee die ze de komende 10 dagen moet krijgen en dat moet de pijn verlichten. Ze mag geen trappen meer lopen, ze moet een rugtuigje ipv een halsband en ze moet rust. Tja had ik al gezegt dat het een jack russell is!?? Deze wil geen rust..... ze blijft springen en spelen met Kiah(de kat). Ik heb maar even opgezocht wat een hernia bij een hond is en vond het volgende:

Mijn hond heeft een hernia, wat nu?

Honden kunnen net als mensen een hernia aan de rug oplopen. Het kan zijn dat de klachten geleidelijk ontstaan, maar soms is het probleem er plotseling. Wij willen graag uitleggen wat een hernia is en hoe het verloop en de behandeling kan zijn. Het skelet dient om het lichaam stevigheid te geven en te beschermen. De rug wordt hierbij gesteund door de wervelkolom. De wervelkolom is geen starre buis, maar bestaat uit wervels met daartussen de tussenwervelschijven. Deze bestaan uit kraakbeen en bindweefsel. Samen met de spieren van de rug zorgen zij ervoor dat de rug stevig, maar tegelijkertijd heel soepel is. Binnen in de wervels loopt het ruggenmerg kanaal. Hierin ligt de grote zenuwbaan, het ruggenmerg. Zeg maar de hoofdkabel van het lichaam. De hersenen zijn dan de centrale.Een hernia ontstaat doordat de kern van de tussenwervelschijf kapot gaat en zijn normale functie verliest. Het kan zijn dat de tussenwervelschijf hierbij gaat uitstulpen richting het ruggenmerg. Als de buitenste lagen van de tussenwervelschijf intact blijven, zullen de klachten vaak alleen beperkt blijven tot pijnklachten en mogelijk wat coördinatie klachten (dronken lopen). Het is ook mogelijk dat er een scheur in de tussenwervelschijf ontstaat en dat de inhoud van de tussenwervelschijf het ruggenmerg kanaal wordt ingeperst. Deze vorm, die we bij de rughernia zien, is veel ernstiger en geeft vaak veel meer klachten. Waaronder: uitvals-, of verlammingsverschijnselen.Er kunnen op verschillende plaatsen hernia's ontstaan. Zoals: in de hals, op de overgang van de borstwervels naar de lendenwervels en op de overgang van de lendenwervels naar het heiligbeen. De rughernia komt vooral voor bij de kleine hondenrassen zoals de dashond (teckel), dwergpoedel, pekinees, de engelse cocker spaniël, sommige terriërs (b.v. de jack russel terriër) en de basset. De leeftijd waarop de rugklachten optreden ligt vaak tussen de 3 - 6 jaar. De oorzaak van het ontstaan van en hernia is niet precies bekend. De bouw van de hond (lange rug en korte poten) en veel actieve bewegingen van de rug (traplopen, springen) zou een hernia kunnen veroorzaken, maar dit is nooit duidelijk aangetoond. Wel wordt er een erfelijke component verondersteld. Binnen bepaalde families komen hernia's n.l. erg veel voor.

Symptomen
De klachten worden voornamelijk bepaald door de mate van druk van de tussenwervelschijf op het ruggenmerg en de snelheid waarmee de druk opgebouwd wordt. In de beginfase (fase 1) is er alleen verval van de kern van de tussenwervelschijf zonder dat er druk op de zenuwbaan aanwezig is. Er zijn dan alleen pijnklachten, in het bijzonder bij het op en af springen van de bank, in en uit de auto springen, rennen en dergelijke. Komen stukjes tussenwervelschijf - materiaal het ruggenmergkanaal binnen die druk uitoefenen op de zenuwbaan, dan kan heel gemakkelijk de zenuwfunctie gestoord raken. Aanvankelijk (fase 2) is er sprake van coördinatie problemen (dronken lopen) maar in ernstiger gevallen raakt de achterhand volledig verlamd (fase 3). Als er ook verlies is van het pijngevoel in de ondervoeten is de situatie zeer ernstig te noemen (fase 4 – vergelijkbaar met een dwarslaesie).

Behandeling
De behandeling van de rughernia is fase 1 en 2 bestaat uit (zeer) strikte rust en eventueel medicijnen. Dit zijn medicijnen om de pijnklachten te verlichten. De hond moet minstens 6 weken veel rust krijgen (bij voorkeur bench rust). Dit is belangrijk voor een ongestoorde genezing. Is dit door het karakter van de hond niet goed mogelijk, dan kunnen kalmerende medicijnen nuttig zijn. Indien er sprake is van druk en zeker indien er sprake is van uitvalsverschijnselen dan wordt meestal gekozen voor een korte behandeling met hoge doseringen van inspuitbare prednisolon. Eventueel kan er nabehandeld worden met pijnstillers. In die gevallen waarbij de pijn niet te onderdrukken valt en zeker bij verlammingsverschijnselen kan een operatie overwogen worden, Dit wordt meestal door een specialist (neuro)chirurg gedaan.Indien een operatie niet kan en er blijven chronische pijnklachten, dan kan acupunctuur in sommige gevallen tot verbetering leiden. Fysiotherapie uitgevoerd door speciaal voor dieren opgeleide fysiotherapeuten kan de diverse therapieën sterk ondersteunen.


Gelukkig zit Lani in fase 1 dus zijn er op tijd bij, maar hoop niet dat het erger gaat worden!!

Lani is shivering for the last 2 weeks or so, first i thougt it was the cold, but it seems to be from the pain. So yesterday i took her to the vet and now she has a minor hernia!! They gave her an injectoin in her leg and i have to give her drops for the next 10 days that wil ease the pain. she is not alowed to walk any stairs and she need a different collar and a lot of resting. Did i mentioned that she is a Jack russell??! she doesn't wanna rest........she keeps on playing en jumping with Kiah (the cat)....hope it will all work out and that she will be pain free soon!!

baci Patricia

7 opmerkingen:

lieke zei

Hey meis,

Tjongejonge, wat een pech voor Lani....
Hopelijk kan Lani toch wat rust pakken, maarja het is en blijft een jack russell dus echt makkelijk is dat niet...

Heel veel succes ermee!
Lani heel veel beterschap!!!

Liefs xxxx

Anoniem zei

Ja ,ja dat word geen trappen meer lopen bij mij wat ze zo graag doet roets naar de zolder en terug.
groetjes mama

Anoniem zei

Zal ik dan maar even langs komen voor een fysio behandeling?
Krijgt ze een lekkere rugmassage van mij!
Beterschap van kevin gewenst!

liefs Roxanne

hernia symptomen zei

Ik zit mij ook al een tijdje zorgen te maken over pijn onder in mijn rug. Ik heb hier voornamelijk last van als ik veel gezeten hebt (kantoorwerk). Het is vrij lastig, maar er valt mee te leven. Als het erger wordt zal ik zeker een keer naar een arts voor een gesprek moeten. Omdat mensen zich snel druk maken, gaan ze natuurlijk op internet zoeken naar symptomen. Ik heb boven in een link voor mensen met zorgen geplakt waar je even kunt kijken wat er nou ongeveer aan de hand is.

Groet,

Anne

Anoniem zei

ha, I will experiment my thought, your post bring me some good ideas, it’s truly amazing, thanks.

clomid

Anoniem zei

Very intereresting reading. thx

paxil

Eva zei

Ai wat een pech voor Lani zeg.